1/12/15

HOMENATGE A NEUS CATALÀ ALS PESSEBRES DE CASTELLAR

Neus Català (Els Guiamets, Priorat, 1915) lluitadora antifranquista  va ser deportada l'any 1944 a Ravensbrück, un camp de concentració situat a 90 km de Berlín.Va ser alliberada per soldats de l'exèrcit aliat, entre el 5 i el 8 de maig de 1945. En aquell moment es va comprometre a treballar per la memòria de les persones que hi moriren. En ser alliberada, va retornar a França, on va continuar la lluita contra el franquisme.

A les seves memòries ( Un cel de plom, p. 185) explica el següent:

"Tot i no ser creient, el dia de Nadal a casa era un dia especial i, com totes, em sento molt més trista del que em sento els altres dies: volem pensar que avui ens deixaran tranquil·les.
Passem tot el matí preparant la celebració. Durant uns quants dies hem robat del taller tot el cartró que hem pogut. Hem fet un altar i un pessebre.
La Tití ha dibuixat escenes bíbliques, les holandeses han fet les figures, jo he col·laborat fent la vara de sant Josep."

Fotografia by Cesc
Els pessebristes de Castellar han volgut retre-li un homenatge amb un pessebre que representa aquesta escena, obra d'Enric Benavent amb figures de Carme Altayó.
                                                    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada