2/2/24

Recerca sobre pessebrisme a Castellar. Presentació del número 64 de la revista Plaça Vella

 

Ahir es va presentar el número 64 de la revista Plaça Vella. Aquesta publicació, que porta a terme el Centre d'Etudis i Arxiu d'Història de Castellar del Vallès, conté dotze articles que son el fruit de la recerca sobre el pessebrisme que s'ha portat a terme en els dos darrers anys fruit de la col.labortació entre aquesta entitat i el nostre Grup pessebrista.

La recerca, que es va iniciar l'any 2022, anirà tenint diversos moments de presentació dels seus resultats fins a coincidir amb el 75è aniversari de l'entitat l'any 2025. 

Es tracta d'una recerca de caire etnogràfic, que pretén contextualitzar i interpretar els fets, més que no pas una recerca de caracter històric. Per això després de posar en ordre tota la documentació s'ha procedit a fer diverses entrevistes tant a pessebristes com a persones que podien aportar algun testimoni relacionat amb els pessebres.

Per tal de tenir una mirada àmplia sobre el pessebrisme a Castellar, i no centrar la recerca únicament en el Grup pessebrista, s'han explorat també els pessebres de l’Escola Immaculada, els pessebres que fa l’esplai Xiribec, els pessebres que es fan al centre excursionista i el pessebre que es munta a l’altar de la Capella de Montserrat. Malauradament dels pessebres que es feien a l’Escola Pia no en queda cap rastre documental.

Els dotze articles publicats aporten dades noves respecte als textos que ja hi havia publicats i sobretot tenen molta cura de la documentació de les fonts que hi ha al darrere de cada una de les dades, majoritàriament provients del setmanari La Forja i posteriorment de l'Actual. 

Trobem quatre articles de caire històric que contextualitzen el pessebrisme a Castellar des del segle XIX fins a l'actualitat. Seguidament hi ha un article sobre el taller de pesserbisme, un altre sobre les visites escolars a l'exposició, un sobre els pessebres que s'han portat a d'altres indrets fora de Castellar, un altre que analitza l'evolucuó dels cartells de l'exposició, també un article para la la importància del local dels pessebres com a tret identitari. Per acbar un article sobre els pessebres de l'esplai Xiribec, un altre sobre els pessebres a l'escola Immaculada i sobre els pessebres de l'altar de la Capella de Montserrat.

En la presentació d'ahir Enric Benavent, com a coordinador de la recerca, va exposar algunes de les conclusions a les que ha arribat fins ara, posant posar en valor tres característiques identitàries del Grup pessebrista: la creativitat, la innovació i el diàleg amb el context social. Ho vai exemplificar amb trets relacionats amb l'estil propi de fer els pessebres, amb les opcions sobre la forma de gestionar l'entitat i amb les innovacions, no només tècniques sino també relacionades amb la forma de presentar els pessebres i l'exposició en general.

L'acte va continuar amb la intervenció de la Carme Guiu, néta de Vicenç Girbau, del fundador del Grup pessebrista,  que va glosar la figura del seu avi i també la seva experiència com a nena que aprenia a fer pessebres, de Jaume Muntada qui enguany celebrarà els cinquanta anys com a membre del grup que va explicar anècdotes de la seva llarga vida de pessebrista i que va fer un entranyable recordatori del seu pare Joan Muntada i , finalment, d'Adrià Rodríguez qui va explicar la seva experiència com a nen que assistia al taller de pessebres i actualment com a responsable de la formació de nous pessbristes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada