24/12/17

L'exposició "Pessebres del món"

La 67a exposició del Grup pessebrista de Castellar, inaugurada el passat 2 de desembre es titula “Pessebres del món”. Aquest any, cada diorama està inspirat en un indret del món. L’atractiu de l’exposició d’enguany és la gran varietat de paisatges, cultures i figures diferents representades als pessebres. També hi ha alguns reptes tecnològics. Com sempre, l’exposició del pis de dalt està lligada al tema escollit: s’hi pot veure una mostra de figures de pessebre de diferents llocs del món. A més a més, aquest any també hi ha una mostra de pessebres de Joan Maria Garsot, pessebrista del grup que ens va deixar el passat mes de juny.

 Cartell: Jaume Muntada
El diorama número 1 reprodueix el moment de l’anunciació a Maria en un jardí japonès amb un gran cirerer florit i el mont Fuji al fons.

El pessebre número 2 està situat a Göreme, a la Capadòcia, Turquia, i representa l’escena de la visitació a Elisabet. Les cases d’aquesta zona de Turquia estan situades sota unes formacions geològiques sorprenents que van ser declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

El tercer pessebre situa l’escena de l’empadronament a l’antiga Roma. Sota la pluja es poden identificar la Via Sacra i grans edificis com temples i arcs commemoratius.

El pessebre 4 situa l’escena del naixement a l’altre costat de l’Atlàntic: en un parc nacional d’Amèrica del Nord. Les figures respresenten membres de la tribu dels Sioux.

L’anunciació als pastors del pessebre número 5 aquest any està situada en un bosc alpí. A part de l’escena bíblica, també s’hi representa la transhumància, que és un sistema que adapta anualment els desplaçaments dels ramats als cicles climàtics. A més a més, en aquest diorama hi ha una sínia en moviment.

El pessebre número 6, amb figures esquimals, representa l’escena de la infància de Jesús al Pol Nord. Al diorama no hi falten els animals típics de la zona: foques, óssos polars...

El setè pessebre és una al·legoria al canvi de tradicions que s’està vivint a Catalunya, al fet que la tradició del pare Noel està substituint la del tió (al diorama, el pare Noel s’emporta tions per fer-ne llenya). L’acció se situa a Lapònia, en un bosc nevat, amb l’aurora boreal al cel.

El pessebre número 8 representa els reis en camí però d’una forma molt diferent: en comptes de fer-ho a camell, els tres reis d’Orient viatgen cap a Betlem en una nau espaial inspirada en la de la sèrie Star Trek. Un vídeo fa volar a l’espectador entre els planetes del sistema solar fins a aterrar al nostre.

El novè diorama representa l’escena de Jesús davant els doctors de la Llei al fòrum romà en ruïnes d’Sbeitla, Tunísia, un dels més ben conservats del món.
Foto: Quim Pascual - L'Actual

El pessebre número 10 representa un moment de repòs durant la fugida de Josep, Maria i Jesús. L’acció se situa al Machu Picchu, a Perú. Les figures porten la roba tradicional de la zona i en comptes d’una mula, els acompanya una llama.

El diorama 11 representa l’escena “buscant posada” situada a les tines del Bages, unes construccions fetes amb la tècnica de la pedra seca i construïdes durant l’expansió del sector de la vinya a Catalunya.

Els reis continuen fent camí al pessebre 12, ambientat a la plaça Trinidad de la ciutat que porta el mateix nom, a Cuba. El centre històric de la ciutat va ser declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 1988.

Al pessebre número 13 hi podem veure els reis d’Orient descansant del seu camí davant la coneguda ciutat de Petra, a Jordània, que també és patrimoni de la humanitat.

El diorama 14 situa la nit de Reis a Rothenburg, una petita ciutat d’Alemanya. El pessebre, on es fa de dia i de nit, està nevat i reprodueix dos dels carrers principals de la ciutat.

El pessebre 15 representa l’escena del naixement a l’Ibón de Plan o Basa de la Mora, a Osca, al Prepirineu.

El diorama número 16 és l’anunciació als pastors ubicada a l’estació de metro de plaça Catalunya de Barcelona. El pessebre, però, també està vinculat amb el Senegal: en aquest cas, els pastors són un grup de manters. Aquest pessebre vol representar la idea que els espais no són neutrals, ja que el que per a alguns és un lloc de pas, per a d’altres és un refugi.

El dissetè pessebre representa la fugida. Les figures mostren com Josep, Maria i Jesús arriben amb barca a la Cathedral Cove, a Nova Zelanda.

Per últim, al pessebre situat al pati del local s’hi pot veure com els tres reis d’Orient avancen amb els camells per la Vall de la Lluna, o Wadi Rum, situada a Jordània. 
Foto: L'Actual

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada