La 64ª Exposició de pessebres de Castellar del Vallès va arrencar ahir amb l'acte d'inauguració que com cada any va congregar un gran nombre de persones que omplien la sala, malgrat la forta pluja que va caure.
El presdient del Grup va pronunciar el següent discurs:
"A meitats del segle XVIII va néixer a Barcelona el gran escultor Ramon Amadeu, que a finals de segle es va inslat.lar a Olot refugiant-se de la Guerra del Francès. A Olot va fer bona part de la seva producció de figures de pessebre, sempre personatges inspirats en els garrotxins que ell coneixia. De fet Amadeu va fer el que sempre ha fet el pessebre, ambientar el naixement de Jesús enmig de la societat que el representa.
A princips del segle XX, uns sabertuts barcelonins van començar a ridiculitzar les figures de tipologia catalana que poblaven els pessebres en aquell moment, i van promoure la seva substitució per figura de tipologia hebraica, generant una desafecció i desilusió en moltes persones. Basili de Rubli ho va qualificar com una veritable iconoclastia de la figura catalana. Això va fer molt de mal al pessebrisme catalàja que els grans figuristes del XX van fer la seva producció bàsicament de figura hebraica, a excepció de Lluís Carratalà.
El nostre Grup, fundat l'any 1951 va mantenir-se fidel a la tradició de fer el pessebre en paisatges catalans i amb figures catalanes, malgrat les dificultats que passava la cultura catalana en aquells anys. En no haver-hi figures catalanes al mercat, molts pessebristes castellarencs van aprendre a modelar les seves figures, fet que ha constituit un tret característic de la nostra entitat.
El nostre grup vol que la tradició del pessebre segueixi en diàleg amb la nostra cultura, per això explorem la possibilitat de fer exposicions amb un centre d'interès afegit al propi del Nadal. En aquest aspecte som un referent en el pessebrisme. Des de la Biennal de 2010 hem intentat mostrar que es poden fer les coses d'altres maneres que fan evolucionar la tradició. Això ens ha costat sovint la incomprensió dintre d'algun secrtor del pessebrisme. Enguany, volent afegir-nos a la celebració dels actes del Tricentenari, hem preparat una exposició que ens ajudarà a coneixer millor algun aspecte de la història de Catalunya."
L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Castellar, Ignasi Gimenez, qui va destacar el pessebrisme de Castellar com una activitat que forma part de l'ADN dels castellarencs. Mossèn Joaquim Fluriach que s'estrenava en aquesta inauguració va destacar la feina dels pessebristes, l'amor que posen en les seves obres, semblantement com Déu va fer en la creació del món. Finalment el Sr. Miquel Calçada, com a responsable dels actes de celebració del Tricentenari va agrair l'entitat que volgués sumar-se a aquest gran esdeveniment nacional i va glosar les virtuts del pessebrisme com a acativitat cultural i artística.
L'acte es va cloure amb el reconeixement a Jordi Martinez pels seus 25 anys de pessebrista. El president de l'entitat va lloar les seves virtuts entrte les que va destacar la seva formació al costat dels grans pessebristes d el'entitat i la seva disponibilitat a ajudar i a col.laborara mb els companys.
Durant l'acte d'inauguració es va establir una video trucada amb els membres del Grup que estaven a la localitat portuguesa de Santo Tirso en la inauguració de l'esposició que els pessebristes castellarencs han muntat allà.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada