21/6/17

Mor el Mestre Artesà Pessebrista Joan Maria GarsotVa presidir entre 1990 i 1999 el Grup Pessebrista i també va assumir la presidència de la Federació Catalana de Pessebristes entre 1999 i 2001
El castellarenc Joan Maria Garsot, Mestre Artesà Pessebrista, ha mort als 80 anys. El Joan M. juntament amb Albert Antonell va ser guardonats el 2012 amb el diploma de Mestre Artesà Pessebrista, que concedeix el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM). La Generalitat va premiar Garsot "pel seu profund coneixement de les tècniques tradicionals del pessebrisme, per l'exploració de noves tècniques, nous materials i nous llenguatges expressius i per l'extensa tasca de difusió i reconeixement de l'ofici".

Garsot va iniciar-se al Grup Pessebrista de Castellar l'any 1954 després d'haver guanyat, en tres ocasions, el primer premi del Concurs Local de Pessebres. És un pessebrista inquiet que explorava sempre noves tècniques i mirades al pessebre. La seva constància en el treball el van fer reconegut en el modelatge de figures.

També és un pessebrista que procura que els seus pessebres transmetin alguna emoció i un missatge. Durant molts anys es va impregnar de l'estètica gaudiniana, incorporant aquesta mirada als pessebres. El seu company Albert Antonell recorda que aquests pessebres "eren molt bonics i molt novedosos" i havia reproduït edificacions com la Colònia Güell.

En diverses ocasions ha modelat les figures dels seus pessebres, especialment, quan aquests han intentat fugir de l'estètica més clàssica. Les figures de Garsot són d'una força expressiva important, tot i que sòbries en la composició.
Entre 1990 i 1999 va presidir el Grup Pessebrista i va impulsar la formació artística dels seus pessebristes. En aquest sentit, va promoure la creació d'uns tallers d'art i també va presidir, entre 1999 i 2001, la Federació Catalana de Pessebristes.

1 comentari:

 1. El Col·lectiu El Bou i la Mula també estem de dol. En Joan Maria Garsot va estar amb nosaltres des del començament i ens va aportar coneixements, recolzament i amistat. Fou un dels primers en creure en el nostre projecte. Com en d'altres coses, la seva mirada anava més enllà. Però qui millor que l'Enric Benavent, que el coneixia millor, per fer-ne la glosa que podeu recuperar del nostre blog: http://elbouilamula.blogspot.com.es/2017/06/en-joan-maria-garsot-era-un-pessebrista.html
  Quan algú proper que estimem ens deixa, el sentiment d'abandó i tristesa s'apoderen de nosaltres. Després el dolor i l'esperança cristiana es barregen. Més endavant, conservem els bons records que ens acompanyaran la resta de la nostres vides.
  El nostre més sentit condol a la família del Joan Maria i a tota la família pessebrística.
  Jordi Montlló Bolart
  President del Bou i la Mula
  Premià de Mar, 21 de juny de 2017.

  ResponElimina