19/11/12

Joan M. Garsot i Albert Antonell, Mestres artesans.

Els dos pessebristes castellarencs han estat guardonats amb el Diploma de Mestre artesà pessebrista, que concedeix el Consorci de Comerç Artesania i Moda de Catalunya. Rebran el guardó de mans del President de la Generalitat el proper dilluns dia 26.

El Grup Pessebrista de Castellar està d’enhorabona ja que dos dels seus pessebristes acaben de ser guardonats amb el Diploma de Mestre artesà pessebrista, en reconeixement a  al seva llarga trajectòria i al seu mestratge en l’art de fer pessebres.Albert Antonell Ribatallada, va començar a formar part del Grup Pessebrista de Castellar del Vallès l’any 1953. Des d’aleshores ha participat cada any en l’exposició de pessebres, excepte durant el període en què va ser alcalde de la Vila.
Els pessebres d’Antonell es caracteritzen per una molt acurada tècnica de representació del paisatge. Les seves tècniques tot i ser basades en el pessebrisme clàssic han incorporat els nous materials de construcció. Molts dels elements que Antonell fa per al pessebre parteixen de l’observació de la natura i de l’enginy creatiu d’un pessebrista veterà. Els seus pessebres són fruit d’un acurat procés d’estudi etnològic dels elements que hi vol representar així doncs tan en les construccions com en les eines i els detalls Antonell busca la màxima autenticitat en les seves reproduccionsJoan M. Garsot Sans va entrar a formar part del Grup Pessebrista de Castellar l’any 1954 un any després d’haver guanyat en tres ocasions el primer premi en el concurs local de pessebres. La construcció de pessebres ja l’havia acompanyat sempre durant la seva infància i joventut. És un pessebrista inquiet que explora sempre noves tècniques i també noves mirades vers el pessebre. La seva constància en el treball l’han fet reeixir també en el modelatge de figures que tot sovint fa per als seus propis pessebres.


Garsot ha intentat sempre incorporar noves tècniques i nous materials en la construcció dels pessebres. També és un pessebrista que procura que els seus pessebres transmetin alguna emoció, algun missatge. Durant molts anys va deixar-se impregnar de l’estètica gaudiniana incorporant aquesta mirada als pessebres, el que li ha suposat també innovar tècnicament en la construcció. En diverses ocasions ha modelat les figures dels seus propis pessebres, especialment quan aquests han intentat sortir de l’estètica més clàssica. Les figures de Garsot són d’una força expressiva important alhora que sòbries en la seva composició.

Durant el període en què va presidir el Grup Pessebrista de Castellar es va preocupar especialment per la formació artística dels seus pessebristes, promovent la creació d'uns tallers d'art on els pessebristes poguessin millorar la seva tècnica en pintura i escultura. També va presidir durant una legislatura la Federació Catalana de Pessebristes on va imprimir un esperit d’obertura i dinamisme a l’entitat.Aquesta és la segona vegada que uns pessebristes castellarencs reben aquest guardó. Anteriorment l’havien obtingut els recordats Llorenç Ferrer i Antoni M. Castells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada